Organizatorzy nie zapewniają zakwarterowania na czas trwania Konferencji. Uczestnicy proszeni są o znalezienie noclegu we własnym zakresie.

Ze swojej strony polecić możemy 3 miejsca, które mogą spełnić Państwa oczekiwania


      

"W najpiękniejszym parku Poznania, w ponad stuletnim, pieczołowicie zrewitalizowanym, zabytkowym budynku czeka na Ciebie wyjątkowe miejsce, w którym spróbujesz znakomitych potraw serwowanych w tutejszej restauracji i odpoczniesz w jednym z niezwykłych apartamentów. Nasz obiekt mieści się w ścisłym sąsiedztwie centrum Poznania i jest znakomicie z nim skomunikowany, ale otaczająca go natura sprawi, że poczujesz się tutaj zrelaksowany i odprężony, zupełnie jak na sielskim obrazie Moneta."

https://portsolacz.pl/

     
 

"Sąsiedztwo Parku Cytadela, otoczenie terenów zielonych, zaledwie 2 kilometry od centrum Poznania oraz komfortowe pokoje i restauracja z najlepszą kaczką sprawiają, że nasz Hotel cieszy się taką popularnością wśród Gości odwiedzających Poznań."

https://www.vivaldi.pl/poznan

     
 

"Jowisz jest usytuowany w zacisznej, zielonej okolicy Poznania, zaledwie 3,5 km od centrum miasta. Dojazd do centrum komunikacją miejską zajmuje 10 minut. Niedaleko obiektu znajdują się: Stadion Olimpia, jezioro Rusałka oraz strzelnica."

https://cul.com.pl/obiekty/jowisz-w-poznaniu

Uczestnicy konferencji mają możliwość opublikowania artykułów w czasopiśmie Open Chemistry (IF 1.554; 70 pkt) ze specjalną zniżką na APC w wysokości 20%.

Prosimy zgłosić na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. chęć opublikowania artykułu w czasopiśmie w cellu zapewnienia odpowiedniej zniżki (wówczas otrzymają Państwo także dodatkowe wskazówki). 

Koszt publikacji nie jest ujęty w opłacie konferencyjnej i należy go uiścić po zaakceptowaniu artykułu do druku. Każdy artykuł spełniający standardy i wykazujący novum naukowe skierowany zostanie do standardowego, rzetelnego procesu recenzji. Organizatorzy nie gwarantują opublikowania nadesłanych prac. 

Nie wskazano końcowego terminu nadsyłania prac, jednak prodimy nie zwlekać dłużej niż do końca lipca 2022.

Zachęcamy także do bezpłatnego opublikowania artykułów w czasopiśmie Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (20 pkt).

 

Konferencja odbędzie się w

BIOCENTRUM Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

przy ul. Dojazd 11.

Możliwy dojazd autobusem nr 170, przystanek "Dojazd Biocentrum". Aktualny rozkład jazdy MPK na: www.mpk.poznan.pl lub poznan.jakdojade.pl

 

prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska - przewodnicząca

prof. UPP dr hab. Hanna Maria Baranowska

prof. UPP dr hab. inż. Sylwia Mildner-Szkudlarz

prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska

prof. UPP dr hab. inż. Julita Reguła

prof. UPP dr hab. inż. Anna Sip

dr hab. inż. Barbara Stachowiak

dr inż. Tomasz Szablewski

mgr inż. Marcin Dziedziński

mgr inż. Oskar Szczepaniak

9.06.2022

 

8:00 8:30 Rejestracja uczestników konferencji (Biocentrum, ul. Dojazd 11, Poznań)

8:30 9:00 Otwarcie konferencji – prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna (Prezes OW PTTŻ)

9:00 10:30 Sesja poranna: „Nowe idee dla współpracy nauki i przemysłu” przewodniczą: prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz, prof. dr hab. Agnieszka Kita

9:00 9:25 – wykład prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska (UPP): „Nauka Gospodarce - potrzeba kompromisu w rozwijaniu i wdrażaniu innowacji w przemyśle spożywczym”

9:25 – 9:50 – wykład dr inż. Przemysław Kowalczewski (UPP): „Innowacyjne analogi produktów mięsnych - oczekiwania rynku vs. oferta nauki - Projekt InnPlantFood”

9:50 – 10:10 – wystąpienie mgr inż. Przemysław Lecyk (Centrum Doradztwa Rolniczego): „Rola Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w realizacji działań na rzecz przemysłu spożywczego i rolnictwa - działanie Współpraca”

10:10 10:30 – wystąpienie mgr Jacek Wawrzynowicz (CIiTT UPP): „Dobre praktyki w procesie komercjalizacji wyników B+R”

 

10:30 11:30 Sesja posterowa i przerwa kawowa

 

11:30 13:00 Jubileusz Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

11:30 – 11:50 otwarcie uroczystości – Dziekan WNoŻiŻ, prof. UPP dr hab. Bożena Danyluk

11:50 – 12:00 wystąpienie JM Rektora UPP, prof. dr hab. Roman Gornowicz

12:00 – 12:45 przemówienia okolicznościowe

12:45 – 13:00 koncert jubileuszowy

13:00 poczęstunek dla gości Jubileuszu

 

13:00 13:10 Prezentacja hali półtechniki w Pilotowej Stacji Biotechnologii prof. UPP dr hab. Wojciech Białas

13:20 14:45 Lunch

 

15:00 17:00 Sesja popołudniowa „Partnerstwo nauki i przemysłu okiem praktyków” przewodniczą: prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska; prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

Projekt EQVEGAN „Europejskie kwalifikacje i kompetencje dla przemysłu żywności wegańskiej” – prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio

Quest Food Kostrzyn „When nature meets science - woda kokosowa Coconaut jako żywność funkcjonalna na rynku europejskim” – Weronika Przybył

Folwark Wąsowo „Nowa odsłona żywności ekologicznej – linia produktów marki Folwark Wąsowo” – Maria Hirowska

Sanprobi „Probiotyki — produkcja, jakość, nauka” – Marta Archacka

OVO-RES „OVO-RES-od koncepcji do implementacji nowych rozwiązań dotyczących zagospodarowania niepełnowartościowych jaj spożywczych celem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności” – Stanisław Franczak

Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. „Naturalne metody zwiększające bezpieczeństwo produktów mięsnych” – Marcin Hartman

18:00 Kolacja

 

10.06.2022

 

9:00 10:30 Sesja poranna „Żywność a zdrowie publiczne” Przewodniczą: dr hab. Elżbieta Kubzdela-Radziejewska, dr hab. Róża Biegańska-Marecik

9:00 9:30 – wykład prof. dr hab. Agnieszka Kita (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu): „Ziemniak - surowiec przyszłości?”

9:30 10:00 – wykład prof. dr hab. Judyta Cielecka-Piontek (Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu): „Potencjał prozdrowotny związków aktywnych pochodzenia roślinnego - wyzwania i ograniczenia”

10:00 – 10:15 – prezentacja prof. UP dr hab. Aldona Sobota (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie): "Badania aplikacyjne szansą rozwoju naukowego i gospodarczego"

10:15 10:30 – prezentacja dr hab. Marek Kieliszek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie): „Drożdże selenowe – omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych”

10:30 11: 30 Sesja posterowa i przerwa kawowa

 

11:30 13:00 Sesja przedpołudniowa Quo vadis Technologia Alimentaria - Przemysł 4.0” przewodniczą: prof. UEP dr hab. Hanna Śmigielska, dr hab. inż. Joanna Le-Thanh-Blicharz

11:30 11:50 – wykład prof. UEP dr hab. Wojciech Kozak (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu): „Komercjalizacja wynalazku w zakresie opakowań”

11:50 12:10 – wykład prof. PP dr hab. Łukasz Hadaś (Politechnika Poznańska): „Przemysł 4.0 - ewolucja czy rewolucja a wyzwania implementacji”

12:10 12:25 – prezentacja dr Piotr Janiszewski (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB): „Paszportyzacja żywności”

12:25 12:40 – prezentacja dr inż. Marcin Kidoń (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu): „Wpływ obróbki technologicznej na jakość soków z jagody kamczackiej”

12:40 12:55 – prezentacja dr inż. Michał Konieczny (Luminex): „Wykorzystanie cytometrii przepływowej z bioobrazowaniem w kontroli bezpieczeństwa procesów w przemyśle spożywczym” – doktorat wdrożeniowy

13:10 Zakończenie konferencji

Podkategorie