Data |
Tytuł |
Prelegent |
5.04.2023 | Traditional Turkish Meat Products and Natural Antioxidant Strategies in Meat Products |
Prof. Haluk Ergezer Pamukkale University (Denizli, Turcja) |
8.11.2022 | Zastosowanie metod sztucznej inteligencji w branży rolno-spożywczej |
Dr inż. Krzysztof Przybył Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej |
29.04.2022 | Aktualne trendy w produkcji żywności |
Dr inż. Ryszard Kowalski Katedra Technologii Mięsa |
18.05.2021 | History of wine in Georgia (on-line) |
Dr Tamuna Sachaneli Georgian Technical University |
24.03.2021 | Posty i kuchnia postna w chrześcijaństwie bliskowschodnim (on-line) |
prof. UAM dr hab. Michael Abdalla Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu |
18.12.2020 spotkanie on-line |
Wielbłąd i jego moc w kulturze arabsko-muzułmańskiej (on-line) |
prof. UAM dr hab. Michael Abdalla Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu |
27.11.2020 spotkanie on-line |
Jajo fenomen natury? (on-line) |
dr inż. Tomasz Szablewski Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności |
19.12.2019 | RYBY NA WIGILIJNYM STOLE - czy Cyprinus carpio jest passé? |
dr inż. Wojciech Andrzejewski prof. dr hab. Piotr Konieczny |
28.11.2019 |
Zastosowanie syntetycznych materiałów filtracyjnych w przemyśle spożywczym |
dr inż. Paulina Zielińska SEFAR sp. z o.o |
24.10.2019 |
Różne "twarze" antyoksydantów |
prof. UPP dr hab. Kinga Stuper-Szablewska Katedra Chemii, UPP |
27.06.2019 |
Wartość miodu - znaczenie dla pszczół i ludzi |
mgr inż. Marta Burzyńska, Katedra Biochemii i Analizy Żywności, UPP |
9.05.2019 | Lean Management w przemyśle mleczarskim |
mgr inż. Krzysztof Tomalik Account Manager Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. |
28.03.2019 |
Monitoring procesów cieplnego utrwalania żywności |
mgr inż. Maciej Szczepka, mgr inż. Alicja Stasiak Przedstawiciele firmy COBRABID Sp. z o.o. |
4.12.2018 |
Misja Madagaskar 2018 Żywieniowcy z UPP na Czerwonej Wyspie |
Pracownicy i Studenci UPP |
20.11.2018 |
Biorefinery concept: Greener approach of integration of biofuels and bioproducts delivery |
Rafał M. Łukasik Senior Researcher, Head of Biofuels and Bioproducts R&D Area |
27.06.2018 |
Czarny bez (Sambucus nigra L.): bioactive compounds prospection and its potential health benefits |
Dr Angelo Salvador & Dr Silvia M. Rocha University of Aveiro Portugal |
7.06.2018 | In Vitro Meat; Promise and Reality |
Dr Paula Mozdziaka North Carolina State University, Raleigh NC |
17.05.2018 | Ukrainian experience of adaptation of domestic legislation to the requirements of the European Union |
prof. dr Natalia Povarova Odessa National Academy of Food Technologies, |
16.05.2018 | Innowacyjne podejście do kulinarnego przetwarzania produktów mięsnych: sous-vide i technologia wysokich ciśnień |
prof. dr Anna Soletska Odessa National Academy of Food Technologies, |
10.05.2018 | Virgin olive oil vs. biotechnology |
prof. dr Fatima Peres Department of Life and Food Science |
8.05.2018 |
1: Salting and drying of codfish 2: Basics of expiration dating of foods |
prof. dr. Rui Costa Polytechnic Institute of Coimbra, Portugal |
7.05.2018 |
Mass production of insects for food and feed |
prof. dr. Rui Costa Polytechnic Institute of Coimbra, Portugal |
11.04.2018 | Czysta etykieta czyli czy fizyczna modyfikacja skrobi jest naprawdę fizyczna? |
prof. dr hab. Grażyna Lewandowicz Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności |
21.03.2018 |
Lecture 1: „Application of IR spectroscopy to food and beverages product analysis” Lecture 2: „Spirit wood aging technology” |
Ofelia Anjos Ph.D. Instituto Politecnico de Castelo Branco, Portugalia |
25.01.2018 | Związki endokrynnie czynne jako powszechne zanieczyszczenia żywności |
dr Monika Beszterda Katedra Biochemii i Analizy Żywności |
21.06.2017 | Zastosowanie metod relaksacyjnych NMR do badania układów białkowo-polisacharydowych |
dr inż. Magdalena Witek Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
21.06.2017 | How can advanced gas chromatography be useful to unveil food flavors and fragrances? |
Dr Silvia M. Rocha University of Aveiro. Portugal |
31.05.2017 |
Rapid automated analysis of lipoproteins in blood by NMR |
David Morgan, PhD Uniwersyt w Północnej Karolinie w Raleigh, NC. |
8.05.2017 |
Whey fractions to innovate foods products using membrane technologies |
Marta Henriqes, PhD Department of Food Science and Technology |
8.05.2017 |
Whey protein edible coatings with antimicrobial activity in ripened cheese |
Marta Henriqes, PhD Department of Food Science and Technology |
30.03.2017 | Zastosowanie metod biologii molekularnej w badaniach naukowych dotyczących technologii żywności |
mgr inż. Michał Świątek Instytut Technologii Mikrobiologicznych przy Stowarzyszeniu Ekosystem - Dziedzictwo Natury w Turku |
26.01.2017 | Wytłoki winogronowe - funkcjonalny dodatek podwyższający aktywność biologiczną produktów zbożowych |
dr hab. Sylwia Mildner-Szkudlarz Zakład Technologii Zbóż - ITŻPR |
28.04.2016 |
Sysmex Partec - cytometria przepływowa |
Sysmex Polska Sp. z o.o. Analizatory diagnostyki laboratoryjnej |
26.02.2016 | Charakterystyka związków zapachowych oscypka i wielkopolskiego sera smażonego |
Dr hab. Małgorzata Majcher Zakład Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej |
11.12.2015 | Ferrytyna – królowa żelaza |
Dr inż. Magdalena Zielińska-Dawidziak Katedra Biochemii i Analizy Żywności |
27.11.2015 | Metodyka badań konduktometrycznych |
Dr Iwona Płowaś Instytut Fizyki Molekularnej PAN, Zakład Dielektryków |
27.03.2015 |
Wpływ bakterii jelitowych na zdrowie człowieka - badania |
Dr Marcin Schmidt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
25.02.2015 |
Stevia challenges, concerns and opportunities for EU market |
Dr Udo Kienle Senior Researcher at Institute of Agricultural Engineering Universität of Hohenheim |
05.12.2014 |
Inne oblicze bakterii z rodzaju Clostridium |
dr Daria Szymanowska-Pawłowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
04.12.2014 |
Metabolizm grup jednowęglowych - o genach, żywieniu i zdrowiu metabolicznym |
dr hab. Agata Chmurzyńska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
24.09.2014 |
Debata: Piwo czy wino? |
Katarzyna Kołacka, Kompania Piwowarska S.A. Krzysztof Królczyk, Sklep Winobramie, Stowarzyszenie Somelierów Polskich Moderator: prof. dr hab. Grażyna Lewandowicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
5.06.2014 |
Badanie i kształtowanie tekstury żywności |
dr hab. inż. Adam Figiel prof. nadzw.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
8.05.2014 |
Gastronomia molekularna - dziwactwo, czy twórcze wykorzystanie nauki? |
prof. dr hab. Tomasz Jankowski Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
5.12.2013 |
Wykorzystanie metody niskopolowego NMR |
dr hab. Hanna Baranowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.06.2013 |
Najlepsze praktyki ochrony własności przemysłowej |
dr Maciej Wierzbicki Centrum Edukacji Biomedycznej |
5.12.2012 |
Supercritical Fluid Extraction of Oils From Seeds |
Prof. Dr. SAMİ GÖKHAN ÖZKAL Pamukkale University |
9.11.2012 23.11.2012
7.12.2012 |
"Akademia kawy" zajęcia w palarni Strauss Cafe Poland Sp. z o.o., Swadzim, ul Poznańska 50 |
mgr Michał Gozdecki Strauss Cafe Poland Sp. z o.o. |
14.06.2012 |
Tajemnica złocistego napoju...pienistość |
dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
16.05.2012 |
Aktywność wody- metody pomiaru i aparatura. |
Inż. Andrzej Pabel |
25.11.2011 |
Possibilities to reduce salt and fat in meat foods. |
Prof. Dr Eero Puolanne |
24.10.2011 |
Innowacyjna technologia w przetwórstwie mięsa. |
Przemysław Kotewa |
23.05.2011 |
A Mechanism Underlying the Involvement of Homocysteine in Human Disease: The Homocysteine Thiolactone Hypothesis. |
Prof. Hieronim Jakubowski |
21.02.2011 |
Can hemp seed be a source of functional food ingredients? |
Andrea Hermann Hemp Oil Canada |
14.01.2011 |
Ocena niepewności pomiarowych według norm ISO. |
Dr Asja Kozak |
24.11.2010 |
Właściwości prozdrowotne kapusty. Od surowca po produkty z kapustą. |
Dr Agnieszka Bartoszek-Pączkowska |
26.10.2010 |
Aktualne spojrzenie na rolę żywienia w profilaktyce osteoporozy. |
Dr hab. Jolanta Czarnocińska, |
27.05.2010 |
Insights Into Muscle Development using Genetically Modified Chickens |
Prof. dr Paul Mozdziak, |
04.05.2010 |
Nowe poglądy na temat supramolekularnej struktury skrobi. |
Dr hab. Wioletta Błaszczak, |
23.11.2009 |
Herbata najstarszy napój świata. |
Prof. dr hab. Czesław Błaszak |