|
|
Żywność zmodyfikowana genetycznie
Zapraszamy do dyskusji i współpracy
Jeść czy nie jeść?
Uprawiać czy nie uprawiać?
Bezpieczna czy szkodliwa dla naszego zdrowia?
Bezpieczna czy szkodliwa dla naszego środowiska?
Powyższe pytania zadaje sobie wielu ludzi. Nie zawsze jednak odpowiedzi satysfakcjonują pytających.
Podział na zwolenników i przeciwników żywności wytwarzanej z roślin zmodyfikowanych genetycznie pogłębia się.
Pierwsi zapewniają, że uprawa takich roślin jest mniej uciążliwa dla środowiska, a produkowana z nich żywność
w pełni bezpieczna. Ich zdaniem inżynieria genetyczna - dzięki której rośliny mogą rosnąć na nieurodzajnych
glebach lub dostarczać produktów o większej zawartości składników odżywczych - stanie się wkrótce podstawową
techniką pomocną w wyżywieniu coraz liczniejszej ludności świata. Drudzy uważają, że tego typu rośliny są zbyt
poważnym zagrożeniem dla środowiska i zdrowia, by je akceptować. Z tego właśnie powodu wiele europejskich
państw ogranicza uprawę roślin GM i import wytwarzanych z nich artykułów spożywczych. Kontrowersje w dużej
mierze dotyczą pytania - co właściwie jest niebezpieczne? Co o zagrożeniach mówią wyniki najnowszych badań?
Dyskusja na temat żywności modyfikowanej genetycznie jest zawsze bardzo gorąca, jednak wysokiej temperaturze
dyskusji nie zawsze towarzyszy jej wysoki poziom. W tym przypadku szczególnej aktualności nabiera stwierdzenie,
że "Kiedy rozum śpi - budzą się demony". Chcielibyśmy obudzić rozum, a uśpić demony i dlatego...
Zapraszamy do publicznej dyskusji na temat żywności zmodyfikowanej genetycznie.
Prosimy o publiczne podzielenie się, na naszym portalu, swoją wiedzą oraz o wyrażenie swoich poglądów
specjalistów z dziedziny technologii żywności, nauk o żywieniu, biotechnologii, uprawy roślin, ekologii
i dziedzin pokrewnych.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tą tematyką, bez względu na poziom merytorycznego przygotowania,
do dyskusji i zadawania pytań na naszym forum dyskusyjnym.
[ Fakty i liczby | Lista zaakceptowanych modyfikacji ]
[ Transgeniczna soja Roundup Ready |
Kukurydza transgeniczna MON 810 |
Transgeniczne mikroorganizmy w technologii żywności ]
["GMO inaczej" - prezentacja prof. Małgorzaty Robak]
["GMO - wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt" - dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW]
["GMO - opinie Polaków" - dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW]
|
|
© Copyright 2008 - 2018 Portal na temat żywności zmodyfikowanej genetycznie, wszystkie prawa zastrzeżone
|